فهرست مطالب

سنجش از دور و GIS ایران - سال سیزدهم شماره 4 (پیاپی 52، زمستان 1400)

فصلنامه سنجش از دور و GIS ایران
سال سیزدهم شماره 4 (پیاپی 52، زمستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/11/27
  • تعداد عناوین: 7
|
  • الهام خدابنده لو*، محسن آزادبخت، سهیل رادیوم، داود عاشورلو، عباس علیمحمدی صفحات 1-14

    با توجه به رشد بالای جمعیت در جهان و نیاز به اطمینان از امنیت غذایی، افزایش تولید در واحد سطح محصولات زراعی به منزله راهبردی اساسی در حل مسئله تامین غذا به شمار می رود. از سوی دیگر، با وجود محدودیت در افزایش سطح زیرکشت و پایین بودن میانگین عملکرد برخی محصولات کشاورزی مانند گندم در کشور، افزایش عملکرد محصول می تواند راهکاری عملی در پاسخ به نیاز کشور محسوب شود. یکی از مهم ترین بیماری های گندم فوزاریوم است که، با توجه به نقش پیش بینی این بیماری در جلوگیری از کاهش بهره وری محصول، مدل هایی به منظور پیش بینی فوزاریوم در کشورهای آمریکا، کانادا، آرژانتین و برزیل توسعه یافته است اما در ایران، به رغم لزوم توجه به این بیماری، تاک نون مدلی در این زمینه مطرح نشده است. بدین منظور، پهنه بندی مناطق رخداد بیماری فوزاریوم، با به کارگیری پارامترهای محیطی و داده های هواشناسی و نیز استفاده از تحلیل مکانی، در دشت مغان صورت گرفت. همچنین، برای افزایش دقت و کالیبراسیون دقیق مدل، شبکه اینترنت اشیا (IoT) در دشت مغان استفاده شد تا داده های محیطی شامل رطوبت نسبی، بارندگی و دمای هوا جمع آوری شود. سپس شاخص های ترکیبی مناسب تهیه شد و (RF) برای اولویت بندی شاخص ها و تعیین اهمیت نسبی آنها و نیز پیش بینی شدت بیماری فوزاریوم گندم، روش جنگل تصادفی به کار رفت. برای این کار، از داده های ایستگاه های هواشناسی و سنسورهای زمینی در فاصله سال های 1389 تا 1396 استفاده شد. نتایج ارزیابی حاکی از کارآیی مدل توسعه داده شده در پیش بینی بیماری فوزاریوم گندم است. همچنین، طبق نتایج، به کارگیری IoT به همراه تحلیل های مکانی روشی موثر در پیش بینی فوزاریوم است.

    کلیدواژگان: فوزاریوم گندم، اینترنت اشیا، GIS، جنگل تصادفی، مدل سازی مکانی زمانی
  • مهرداد گبل*، میرسامان پیشوایی، برات مجردی صفحات 15-34

    از ابتدای پیدایش کره زمین تا کنون، انسان بیش از سایر موجودات در محیط زیست خود تاثیر گذاشته و آن را، مطابق با میل خود، تغییر داده است. با افزایش جمعیت، محدودیت های آب و خاک و تغییرات اقلیمی تامین مواد غذایی را با مشکلات و مسایل جدی مواجه کرده است. در میان محصولات غذایی کشاورزی، گندم یکی از محصولات استراتژیک پرمصرف در ایران و بسیاری از کشورهای جهان است که در شرایط اقلیمی گرم وخشک، با بازدهی مناسب، کشت می شود. در ایران، حدود 10% تقاضای بخش کشاورزی کشور از استان فارس تامین می شود. با توجه به اینکه استان فارس رتبه دوم تولید گندم را در بین استان های کشور دارد؛ این پژوهش قصد دارد تناسب اراضی این استان را، برای کشت گندم به روش دیم، ارزیابی کند. در گام نخست، داده های اقلیمی و خاک شناسی و توپوگرافی در محدوده جغرافیایی این استان بررسی و تحلیل می شود. سپس لایه های اطلاعاتی وارد نرم افزار سیستم اطلاعات جغرافیایی (GIS) می شود و نقشه اراضی مستعد کشت گندم، با استفاده از روش تحلیلی تصمیم گیری چندمعیاره ویکور (VIKOR) تعیین می شود. نتایج این پژوهش نشان داده است حدود 32% از مساحت استان فارس در رتبه اول و دوم تناسب اراضی برای کشت گندم قرار دارد. همچنین، مشخص شد که بیشتر مناطق مناسب در غرب و شمال غرب استان فارس پراکنده شده اند.

    کلیدواژگان: سیستم اطلاعات جغرافیایی، آمایش سرزمین، گندم، تصمیم گیری چندمعیاره، ویکور
  • مسلم ترکی، سید ابوالفضل مسعودیان* صفحات 35-50

    گسترش شهر نشینی و افزایش جمعیت در کلان شهرها و رشد فعالیت های صنعتی در شهر ها باعث ایجاد تغییراتی در خرد اقلیم مناطق شهری شده است. یکی از نتایج این تغییرات، جزایر گرمایی شهر است. شهر مشهد نیز، طی سال های اخیر، رشد شتابناکی داشته است. در این پژوهش، جزیره گرمایی/ سرمایی رویه پایه کلان شهر مشهد براساس آب وهوای پس زمینه بررسی شده که هدف آن شناخت رفتار زمانی و مکانی این جزیره گرمایی بوده است. بدین منظور، داده های دمای رویه زمین سنجنده های مودیس تررا و مودیس آکوا دریافت و جزیره گرمایی، براساس آن، بررسی شد. برای سنجش جزیره گرمایی، از روش نوینی استفاده شد. در این روش، نقشه های کاربری اراضی مودیس برای تعیین محدوده شهر و غیرشهر و همچنین، تعیین نوع کاربری اراضی منطقه مورد مطالعه به کار رفت. آب وهوای پس زمینه برپایه دمای دورسو مشخص شد، نماینده دمای غیرشهر طبق بیشترین تکرار دما انتخاب شد و جزیره گرمایی براساس آن محاسبه شد. بررسی جزیره گرمایی/ سرمایی در بازه روزانه نشان داد که در کلان شهر مشهد، طی روز، میانگین دما کمتر و در شب، دمای شهر بیشتر از دمای بیرون شهر است. همچنین، بررسی فصلی جزیره گرمایی/ سرمایی این کلان شهر نشان می دهد که جزیره سرمایی، روز هنگام، طی فصل های گرم سال بیشترین مقدار و در فصل های سرد کمترین مقدار را دارد و تغییرات فصلی جزیره گرمایی شبانه کمتر از جزیره سرمایی روز هنگام است. هسته جزیره سرمایی روز هنگام مشهد در محدوده حرم مطهر تا میدان شهید فهمیده به سمت حاشیه غربی شهر قرار دارد. این منطقه منطبق بر پارک ها و باغ های بزرگ شهری است. هسته جزیره گرمایی شبانه در بافت قدیمی، پرتراکم و پررفت وآمد شهر و در محدوده حرم مطهر به سمت شمال غرب قرار دارد. شدت جزیره گرمایی/ سرمایی نیز ارتباط مستقیمی با سرعت وزش باد دارد. نقش کاربری اراضی در تشدید و یا کاهش شدت جزیره گرمایی شهر مشهد به خوبی مشخص است. در توسعه شهر، می توان توجه بیشتری به کاربری اراضی شهری داشت تا دمای شهر را با استفاده درست از آن، تعدیل کرد.

    کلیدواژگان: جزیره گرمایی، کلان شهر مشهد، مودیس، دمای رویه زمین
  • حمیدرضا متین فر، فوزیه کوهنی*، علی اکبر اصیلیان مهابادی صفحات 51-66

    شوری خاک یکی از مشکلات مهم زیست محیطی است و شناسایی و پهنه بندی خاک های شور، به علت نیاز به نمونه برداری و انجام دادن آنالیزهای آزمایشگاهی و همچنین تغییرپذیری زمانی و مکانی آن، مشکل است. در سال های اخیر استفاده از تصاویر ماهواره ای، به علت استفاده آسان و توانایی در شناسایی پدیده ها، همواره مورد توجه متخصصان قرار گرفته است. در این پژوهش، 220 نمونه خاک از منطقه میمه شهرستان دهلران، در جنوب استان ایلام، با توجه به نوع مطالعه و تیپ های فیزیوگرافی و واحدهای متشکل خاک ها برداشت شد. سپس مقادیر pH و EC با استفاده از روش های استاندارد اندازه گیری شد. ارزیابی مقادیر شوری خاک، با استفاده از روابط همبستگی بین مقادیر هدایت الکتریکی EC حاصل از داده های زمینی، با متغیرهای به دست آمده از تصاویر ماهواره ای لندست 8 شامل باندها، شاخص های شوری، شاخص های پوشش گیاهی و شاخص های خاک صورت گرفت. در نهایت، مدل تخمین شوری سطحی خاک با روش رگرسیون گام به گام به دست آمد. این روش شامل انتخاب خودکار متغیرهای مستقل است و با دردسترس بودن بسته های نرم افزاری آماری، انجام دادن آن حتی در مدل هایی با صدها متغیر امکان پذیر است. در مطالعات گذشته، شاخص ها و باندها به صورت جداگانه و محدود به کار رفته اند اما، در این مطالعه، سعی شده است از ترکیب شاخص های گوناگون استفاده گسترده تری شود و در نهایت، با حذف شاخص هایی که کمترین تاثیر را در برآورد شوری خاک داشته اند، بهترین مدل برآورد شوری برای خاک منطقه پیشنهاد شد. با استفاده از آنالیز سطح معنی داری و میزان همبستگی بین خروجی مدل ها و داده های زمینی، بهترین مدل با مقدار (882/0=R2) انتخاب و نقشه شوری خاک براساس آن تهیه شد. بیشترین مساحت مربوط به کلاس غیرشور است که 75% از کل منطقه مورد مطالعه را شامل می شود و حدود 1% از خاک های منطقه نیز مربوط به کلاس بسیار شور است. با مقایسه داده های حاصل از ماهواره لندست 8 و به کارگیری شاخص ها و قراردادن شاخص ها در معادله رگرسیونی گام به گام، این نتیجه حاصل شد که تصاویر ماهواره ای برای ارزیابی شوری خاک منطقه کارآمد است و نتایج حاصل، همبستگی بالایی در سطح  88/0 با داده های زمینی دارند.

    کلیدواژگان: میمه دهلران، سنجش از دور، شاخص شوری خاک، رگرسیون گام به گام، OLI، TIRS
  • منوچهر منطقی، یزدان رحمت آبادی* صفحات 67-88
    سنجش از دور علم دریافت اطلاعات از سطح زمین، بدون تماس آشکار با اجزای مورد مطالعه است. تجاری سازی مجموعه فعالیت هایی است که نوآوری ها را به محصول یا خدماتی تبدیل می کند که از آن مزایای اقتصادی حاصل می شود. با توجه به کاربرد گسترده سنجش و اهمیت فراوان کاربرد آن در کشاورزی، اهمیت تجاری سازی این تکنولوژی در کشاورزی دارای اولویت است و در این پژوهش، بررسی شده است. جامعه هدف این پژوهش، شرکت های فعال و غیرفعال در این زمینه اند؛ به این دلیل که با استفاده از تجربیاتشان امکان فراهم آوردن زمینه مناسب به منظور پرورش تکنولوژی سنجش از دور به وجود آید. با این هدف، در این تحقیق، از روش مصاحبه عمیق برای گردآوری اطلاعات و از روش گلوله برفی برای نمونه گیری استفاده شده است. با استفاده از نمودار چرخه عمر محصول و تکنولوژی، چالش های تجاری سازی تکنولوژی و زیرساخت های مورد نیاز، المان های تجاری سازی، انواع نرم افزارهای کاربردی در صنعت کشاورزی دنیا، نمودار سرمایه گذاری در سنجش از دور و تحلیل ماندگاری سنجش از دور در کشاورزی، به منزله یک کسب وکار، بررسی موشکافانه شده است. در نتیجه، بهترین روش برای تجاری سازی محصول کاهش محدودیت ها برای شرکت های فعال، ایجاد زیرساخت های لازم، به ویژه داده های اولیه به موقع، و استقلال در بهره برداری از این تکنولوژی است تا امکان بهره گیری از انواع روش های تجاری برای کاربران فراهم آید.
    کلیدواژگان: سنجش از دور، کشاورزی، تجاری سازی
  • علی اصغر آل شیخ*، سعید مهری صفحات 89-100

    حدود 80% از حمل ونقل جهانی در بستر دریا انجام می شود؛ بنابراین، به منظور حفظ ایمنی عبورومرور کشتی ها، پیش بینی دقیق حرکت آنها اهمیت ویژه ای دارد. ازآن جاکه پارامترهای زمینه ای گوناگونی در حرکت کشتی ها تاثیر می گذارد، یکی از چالش های اصلی در حوزه محاسبات زمینه آگاه حرکت کشتی ها شناسایی پارامترهای زمینه ای بهینه موثر در حرکت کشتی است که ضرورت تحقیق حاضر را می رساند. در این راستا، با استفاده از شبکه عصبی حافظه طولانی کوتاه مدت و انتخاب پارامتر به شیوه پوشانه (Wrapper)، اقدام به شناسایی پارامترهای زمینه ای بهینه برای پیش بینی حرکت کشتی شد. به این منظور، داده های سیستم شناسایی خودکار کشتی ها، جمع آوری شده در دسامبر سال 2017 از ساحل شرقی آمریکا، به کار رفت. تمامی ترکیبات ممکن از سه پارامتر زمینه ای سرعت، جهت و احتمال حضور کشتی در هر نقطه از دریا، با روش پوشانه، در مدل پیش بینی یادشده ارزیابی شد. در ارزیابی ها، 70% از داده ها برای آموزش و مابقی برای اعتبارسنجی متقابل به کار رفت. طبق نتایج، پارامترهای سرعت و احتمال حضور به منزله پارامترهای زمینه ای بهینه شناسایی شد؛ به صورتی که دقت مدل با ورودی های بهینه 26.98% بهتر از مدلی است که در تمام پارامترهای زمینه ای در دسترس به منزله ورودی به کار رفته و نیز 16.14% بهتر از مدل بدون زمینه است؛ بنابراین، شناسایی پارامترهای زمینه ای بهینه از میان پارامترهای در دسترس و استفاده از آنها می تواند به بهبود دقت کمک کند

    کلیدواژگان: زمینه آگاه، شبکه حافظه طولانی کوتاه مدت، سیستم شناسایی خودکار کشتی ها، روش پوشانه، پیش بینی حرکت، زمینه
  • زهرا برخورداری، جلال کرمی*، حجت الله محبوبی صفحات 101-118

    با توجه به کمبود منابع آبی، مسئله استفاده از این منابع و مدیریت بهینه آن اهمیت ویژه ای دارد. الگوی نامناسب مصرف آب در مناطق گوناگون شهری ‏چه بسا ازجمله مواردی باشد که کمبود آب در شهرها را با مشکلاتی مواجه کند. بنابراین، استفاده از روش‏هایی ضرورت دارد که الگوی مصرف را در مناطق گوناگون شهری، شناسایی کند. هدف از این تحقیق بررسی الگوی مکانی مصرف آب در سطح شهر قم، با استفاده از تکنیک های خودهمبستگی مکانی است. بدین دلیل، ابتدا مصارف 117 محله شهر قم، طی سال 1396 گردآوردی و میانگین مصرف آب خانوار هریک از محله ها محاسبه شد. به منظور شناسایی نوع الگوی مصرف، از شاخص موران و با هدف توزیع مکانی الگوی حاکم، از شاخص موران محلی و نواحی گرم استفاده شد. نتایج خودهمبستگی مکانی نشان داد که بزرگ ترین الگوی خوشه ای مصرف آب در شهر قم، با مقدار شاخص موران (0.24= I)، در فصل تابستان شکل گرفته و بیشترین معنی داری شاخص (7.02= z) نیز در این فصل مشاهده شده است. در هر دو تحلیل موران محلی و نواحی گرم، مشاهده شد که مصارف بالا الگوی خوشه ای بالایی به نسبت مصارف پایین دارند. از نظر مکانی، خوشه های با مصرف بالا بیشتر در محله های مرکزی و غربی شهر و خوشه های با مصرف پایین نیز در محله های جنوبی، شرقی و شمالی شهر به صورت پراکنده ملاحظه شد. از نظر زمانی، خوشه های با مصرف بالا در محله های مرکزی و غربی، به ترتیب در فصل تابستان و زمستان و خوشه های با مصرف پایین نیز در فصل های سرد مشاهده شد.

    کلیدواژگان: مصرف آب خانوار، موران فراگیر، موران محلی، خودهمبستگی مکانی، نواحی گرم
|
  • Elham Khodabandehloo *, Mohsen Azadbakht, Soheil Radiom, Davood Ashourloo, Abas Alimohammadi Pages 1-14

    Rapid increase of the world population growth and the demand for food security makes increasing yield as an essential strategy for solving the food supply problem. What is more, because of the restrictions in increasing crop cultivation areas and the decrease in some crops such as wheat in Iran, increasing the yield potential can be an effective way to respond to this requirement. Fusarium Head Blight (FHB) is one of the most important wheat diseases and for prediction FHB some methods have already been developed in the USA, Canada, Argentina and Brazil. As there is no model for predicting FHB in Iran, in this study, a method for predicting severity of FHB based on spatial analysis and using environmental parameters and meteorological data was developed for the Moghan, which is in the northwest of Iran. An Internet of Things (IoT) network was established in the study area for measurement of environmental data, including relative humidity, rainfall and air temperature for evaluating the developed model. Random Forests (RF) and extracted indices were used for predicting FHB severity and calculating the relative importance of the indices. We evaluated FHB for the period of 1389 to 1396 and the results show the effectiveness of the developed model and the capability of IoT and spatial analysis for predicting FHB.

    Keywords: wheat Fusarium, internet of things, Random Forests, Spatio-temporal modeling
  • Mehrdad Gobal *, Mirsaman Pishvaee, Barat Mojaradi Pages 15-34

    From the beginning of the Earth until now, humans have affected their environment more than anyother creature. With increasing population, water and soil constraints, and climate change, foodsupply has faced serious challenges. Among agricultural products, wheat is one of the most widelyused strategic crops in Iran and many countries in the world, which can be grown in hot and dryclimates with good yields. In Iran, about 10% of the demand for agricultural products is suppliedfrom Fars province. Fars province also has the second rank of wheat production among the provincesof Iran. This study intends to evaluate the suitability of lands in this province for dryland wheatcultivation. In the first step, climatic, soil and topographic data in the area of Fars province arereviewed and analyzed. In the next step, the information layers are entered into the GIS software andthe suitability map of wheat cultivation lands is determined using the VIKOR multi-criteria decisionanalysis method. The results of this study have shown that about 32% of the Fars province lands is inthe first and second rank of land suitability for wheat cultivation. Also, the distribution of suitableareas for wheat cultivation is higher in the western and northwestern regions of Fars province.

    Keywords: GIS, Multicriteria Decision Making, Landuse, VIKOR, Wheat
  • Moslem Torky, Seyed Abolfazl Masoodian * Pages 35-50

    The expansion of urbanization and the increase of population in metropolises and the growth ofindustrial activities of cities, It has caused changes in urban area climate. One result of these changesis the city's heat islands. The city of Mashhad has also grown rapidly in recent years. This studyinvestigates the heat/cold island of Mashhad metropolis based on the background climate in order toidentify its spatiotemporal behavior. For this purpose The MODIS Terra and Aqua land surfacetemperature (LST) data were obtained and the heat island was examined accordingly. A new wasused to measure the heat island. In this method, Modis land use data was used to determine the urbanand suburban boundaries as well as to determine the land use type of the study area. The backgroundclimate was determined based on Far-side temperature and the representative non urban area wasselected based on the most frequent temperature and the heat island was calculated. Survey ofheat/cold island in the daily period showed that during the day the average temperature of city islower than non urbun temperature and at night is higher. Also the seasonal survey of heat island/couldisland of Mashhad metropolitan shows that daily cold island is the highest during the warm seasonsand lowest in the cold seasons and the seasonal variability of nightly heat island is less than the dailycold island. The core of the daily cold island is located between the Haram and the Shahid FehmidahSquare towards the western area of Mashhad. The day time cold island matches the areas of the citywith high vegetation coverage. The core of the nightly heat island is consistent with the old textureand dense area around the Haram towards the northwest of the city. The heat/cold island intensity isalso directly related to the wind speed. The role of land use in intensifying or reducing the intensity ofthe heat island of Mashhad is well seen. In the development of the city, more attention can be paid tothe use of urban land use in order to moderate the temperature of the city.

    Keywords: Mashhad metropolis, Heat island, MODIS, Land Surface Temperature
  • Hamidreza Matinfar, Foziyeh Kohani *, AliAkbar Asilian Mahabadi Pages 51-66

    Soil salinity is one of the most important environmental problems, and the identification and zoningof saline soils is difficult due to the need for sampling and laboratory analysis, as well as havingtemporal and spatial variability. In recent years, the use of satellite imagery has always been ofinterest to experts due to its ease of use and ability to detect phenomena. Remote sensing informationgreatly aids the study of soil salinity and can be helpful in identifying salinity values. In this study,220 soil samples were collected from Meymeh area of Dehloran, south of Ilam province, according tothe type of study and physiographic types and soil units. Then, pH and EC values were measuredusing standard methods. Soil salinity values were evaluated using correlations between EC electricalconductivity values obtained from ground data and variables obtained from Landsat 8 satellite imagesincluding bands, salinity indices, vegetation indices and soil indices. Finally, the soil surface salinityestimation model was obtained using stepwise regression method. This method involves the automaticselection of independent variables, and with the availability of statistical software packages, it ispossible to do so even in models with hundreds of variables. In previous studies, indicators and bandshave been used separately and in a limited way, but in this study, an attempt has been made to use acombination of different indicators more widely, and finally to achieve the best relationship byeliminating the indicators that have the least impact on soil salinity estimation. Using significant levelanalysis and correlation between the output of models and ground data, the best model with a value of(R2 = 0.882) was selected and a soil salinity map was prepared based on it. In the study area, thehighest area belonged to non-saline class which comprises 75% of the total study area and about 1%of the soils belong to the saline class.

    Keywords: Dehloran meymeh, remote sensing, Soil salinity index, Stepwise regression, OLI, TIRS
  • Manouchehr Manteghi, Yazdan Rahmatabadi * Pages 67-88
    Remote sensing is the science of obtaining information from the surface of the earth without explicitcontact with the components studied. Commercialization is a set of activities that converts aninnovation into a product or service that brings economic benefits. Given the widespread use formeasurement and the high importance of its application in agriculture, commercialization of thistechnology in agriculture has been a top priority and investigated in this study. The target populationof this research is active and passive companies in this field to use their experience to provide suitablefield for cultivation of remote sensing technology through in-depth interviewing and snowballsampling. The catch is used. In this research, using product and technology life cycle diagrams,examining the challenges of technology and infrastructure commercialization, commercializationelements, types of software used in the world agricultural industry, remote sensing investment chartsand analysis The viability of remote sensing in agriculture as a business has been scrutinized. As aresult, the best way to commercialize the product is to reduce constraints for active companies, buildthe necessary infrastructure, especially timely data, and be independent in deploying this technologyto allow users to use a variety of business methods. Provide.
    Keywords: remote sensing, Agriculture, Commercialization
  • AliAsghar Alesheikh * Pages 89-100

    About 80% of world transportation happens at sea. Therefore the safety of vessels, in particularduring vessels’ movement, is crucially important. As different contextual parameters affect vessels’movement, selecting optimal contextual parameters is one of the main changes in vessels’ Context-Aware movement analysis. Toward this end, a Long Short-Term Memory (LSTM) network is usedfor wrapper feature selection to identify optimal contextual parameters for vessels’ movementprediction. To do this, the Automatic Identification System (AIS) dataset from the eastern coast of theUnited States of America collected from December 2017 is used. All possible combinations of threecontextual parameters, including speed, course and vessels’ presence probability in different positionsat sea, were evaluated using the wrapper method in the LSTM network. In all evaluations, 70% ofdata was used for training and the remaining for cross-validation. The results selected speed andpresence probability as optimal contextual parameters for vessel movement prediction. The modeltrained with optimal contextual parameters is 26.98% more accurate than a model trained with allavailable contextual parameters and 16.14% better than a model without contextual parameters.Therefore, selecting optimal parameters from available contextual parameters can help improve theaccuracy of vessels’ predictions. Keywords: Context-Aware, Long Short-Term Memory, AutomaticIdentification System, wrapper, Movement prediction, Context.

    Keywords: Context-Aware, Long Short-Term Memory, Automatic Identification System, wrapper, movement prediction, Context
  • Zahra Barkhordari, Jalal Karami *, Hojatolah Mahboobi Pages 101-118

    Due to the scarcity and crisis of water resources, the issue of optimal use and management of it is ofparticular importance. Improper pattern of water consumption in different areas of a city can be one ofthe cases that cause water crisis in a city. Therefore, there is necessary to apply methods in order toidentify consumption patterns in different areas of the city. The purpose of this study is to investigatethe spatial pattern of water consumption in Qom city using spatial autocorrelation techniques. For thisreason, the consumption of 117 neighborhoods of Qom city during 2017 was collected and theaverage household water consumption for each neighborhood was calculated. Moran index was usedto identify the type of consumption pattern and local Moran index and hot spot technique were usedfor spatial distribution of the consumption pattern. The results of spatial autocorrelation showed thatthe largest cluster pattern of water consumption in Qom city occurred in summer with the value ofMoran index (I = 0.24). Also, the highest significance of the index (z = 7.02) was observed in thisseason. In both local and hot spot analysis, it was observed that high consumption has a high clusterpattern compared to low consumption. Spatially, high consumption clusters were observed in thecentral and western neighborhoods of the city and low consumption clusters were observed in thesouthern, eastern and northern neighborhoods of the city. Temporally, high consumption clusters wereobserved in central and western neighborhoods in summer and winter, respectively and lowconsumption clusters were observed in cold seasons.

    Keywords: Household water consumption, Global Moran, local Moran, spatial Autocorrelation, Hot spot